reklama
kategoria: Zdrowie
5 październik 2020

Wzmacniająca żywność

fot. nadesłane
Ważnym dodatkiem do naszej diety w okresie jesienno-zimowym powinny być naturalne produkty zwiększające odporność, które nie tylko zmniejszą ryzyko rozwoju infekcji, ale również złagodzą jej przebieg. Poniżej przedstawiam te produkty spożywcze, które mają udowodniony wpływ na zdrowie naszego organizmu.
REKLAMA
Ważną rolę w ochronie przed zakażeniami spełnia witamina C, E, beta-karoten i selen. Ich działanie związane jest, przede wszystkim, z wymiataniem nadmiaru toksycznych wolnych rodników. Zwiększenie spożycia owoców, warzyw i innych produktów bogatych w witaminy C, E, beta-karoten i selen, może istotnie zmniejszyć ryzyko infekcji. Im bardziej pomarańczowe i zielone owoce i warzywa, tym więcej zawierają witaminy C i beta karotenu (papryka, marchew, dynia, pomidory, kapusta, szpinak, brokuły, brukselka, natka pietruszki, jarmuż). Znaczne ilości witaminy E znajdują się w olejach roślinnych oraz w ciemnym pieczywie. Dobrym źródłem selenu są natomiast ryby, brązowy ryż, kiełki oraz orzechy.

Owoce aronii są bardzo bogatym źródłem antocyjanów, związków uważanych za jedne z najsilniejszych wymiataczy wolnych rodników tlenowych. Zawierają ponadto witaminy: C, B2, B6, E, beta karoten i pierwiastki śladowe. W okresie jesienno-zimowym świeże owoce aronii można zastąpić sokiem.

Zaraz po przebudzeniu warto rozpocząć dzień od wypicia szklanki wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Owoc ten, ze względu na wysoką zawartość witaminy C oraz innych związków aktywnych biologicznie, wykazuje właściwości antybakteryjne, eliminuje toksyny, zwiększa odporność organizmu i zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji.

Z kolei miód zawiera znaczne ilości olejków eterycznych, flawonoidów, kwasów organicznych i enzymów. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Jedną z substancji decydujących o działaniu na drobnoustroje chorobotwórcze jest lizozym, który przedostaje się do miodu z organizmu pszczół.

Od wieków znane jest działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze czosnku. Jest on także źródłem selenu, który zabezpiecza nasze komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

Orzechy i nasiona są źródłem niezwykle ważnych składników mineralnych i witamin. Orzechy brazylijskie są bogate w selen, pestki dyni w cynk, natomiast migdały i pestki słonecznika w witaminę E. Wszystkie te pierwiastki wspierają pracę układu immunologicznego i pomagają zapobiegać przeziębieniu.

W fermentowanych napojach mlecznych (kefir, maślanka, jogurt) znajdziemy z kolei bakterie kwasu mlekowego, które stymulują układ immunologiczny i aktywują limfocyty T oraz B, wzmacniające naszą odporność.

Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Hel
7.7°C
wschód słońca: 07:13
zachód słońca: 15:44
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Helu