reklama
kategoria: Zdrowie
21 lipiec 2020

Soczyste zdrowie

fot. nadesłane
Brzoskwinie atrakcyjne są dla wszystkich zmysłów. Przyciągają wzrok kolorem wschodzącego słońca, kuszą słodkim, orzeźwiającym smakiem, nęcą aromatycznym zapachem. Ten typowo wakacyjny owoc, uprawiany w krajach o chłodnym klimacie, ma ponad dwa tysiące odmian. Pochodzi on z Chin, gdzie już 4 tys. lat temu był elementem diety. Także dziś cieszy się dużą popularnością i słynie ze swoich właściwości odżywczych oraz licznych możliwości zastosowania.
REKLAMA
Brzoskwinie-korzyści zdrowotne
  • są dobre dla ogólnego stanu zdrowia – stanowią źródło składników odżywczych, takich jak: witaminy A, C, E, K, niacyna, potas, magnez, mangan, miedź, błonnik pokarmowy,
  • są dobre dla skóry: poprawiają cerę i nadają jej ładny odcień; dzięki zawartości białka sprzyjają naprawie tkanek, a obecna w nich witamina C zwiększa produkcję kolagenu,
  • dzięki zawartości karotenoidów oraz innych związków fitochemicznych chronią oczy i wykazują działanie przeciwnowotworowe,
  • są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który zapewnia prawidłową pracę jelit, chroni przed zaparciami, zapewnia uczucie sytości,
  • posiadają silne właściwości moczopędne, dlatego też dobrze je jeść w przypadku dny moczanowej,
  • są korzystne w zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego – pobudzają soki trawienne i stymulują pracę jelit,
  • stanowią doskonałe źródło boru – pierwiastka zwiększającego stężenie estrogenów, których niedobór powoduje rozwój osteoporozy,
  • pomagają organizmowi w procesie oczyszczania z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, wspomagają pracę nerek,
  • dzięki zawartości niacyny oraz innych witamin z grupy B wykazują właściwości wyciszające, relaksujące, łagodzące, niacyna jest bowiem niezbędna do produkcji serotoniny – hormonu szczęścia,
  • z uwagi na wysoką zawartość potasu pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, zapobiegać kamicy nerkowej i utracie masy kostnej,
  • są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i działając jako przeciwutleniacz, hamuje aktywność wolnych rodników, które przyśpieszają starzenie,
  • w dawnych czasach były spożywane w celu wyeliminowania pasożytów z jelit.
Dla kogo?

Dla wszystkich! Brzoskwinie zjadane nawet w dużych ilościach nie powodują zaburzeń pokarmowych i dlatego są szczególnie cenne dla dzieci, ludzi starszych oraz chorych i rekonwalescentów. Ze względu na niski indeks glikemiczny polecane są diabetykom i osobom odchudzającym się.

Zastosowanie

Brzoskwinie można jeść na surowo, dodać do płatków śniadaniowych lub do sałatek dla podkreślenia smaku. Przygotowuje się z nich też wyśmienite desery, orzeźwiające koktajle i herbaty mrożone, a także smakowite przetwory: dżemy, konfitury, kompoty, soki, likiery, galaretki.
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Hel
7.7°C
wschód słońca: 07:13
zachód słońca: 15:44
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Helu