reklama

Poznaj najsilniejsze produkty przeciwzapalne

fot. nadesłane
Stan zapalny może mieć zarówno korzystny, jak i negatywny wpływ na nasze zdrowie. Z jednej strony chroni organizm przed infekcją i jej negatywnymi konsekwencjami. Z drugiej strony, przewlekłe zapalenie może prowadzić do wielu bardzo poważnych, przewlekłych chorób. Jest też najczęstszą przyczyną uporczywej nadwagi.
REKLAMA
Długotrwały stres, niewłaściwa dieta, niedostosowana do cech fenotypowych człowieka, i niski poziom aktywności fizycznej wpływają na podtrzymywanie tego negatywnego, przewlekłego stanu zapalnego. Badania nie pozostawiają wątpliwości, że kluczowym czynnikiem stylu życia jest właściwa dieta. Naukowcy uzyskali kolejne potwierdzenie, że niektóre pokarmy mogą zmniejszać stan zapalny w organizmie.
 
  • Postaw na przyprawy
Potwierdzenie naukowe zyskało to, co wszyscy już wiemy, że wiele popularnych przypraw ma właściwości przeciwzapalne, ale imbir i kurkuma są mistrzami w tej dziedzinie. Kurkuma to przyprawa o silnym ziemistym smaku, często używana np. w daniach kuchni indyjskiej. Właściwości przeciwzapalne zawdzięcza obecności kurkuminy. Badania wykazały, że spożywanie 1 grama kurkuminy dziennie, w połączeniu z piperyną z czarnego pieprzu, spowodowało znaczny spadek markera zapalnego CRP u osób z zespołem metabolicznym.

W bardzo prosty sposób można kurkumę przemycić do codziennej diety i nie wymaga to wiele pracy. Przyprawiaj nią tofu, podawaj z zupami i pieczonymi warzywami lub dodaj szczyptę do koktajli.
 
  • Zielone warzywa
Bogate w witaminę K warzywa liściaste, takie jak sałata, szpinak i jarmuż, redukują stan zapalny w organizmie.

Również brokuły zawierają całą gamę składników odżywczych. Są bogate w sulforafan, przeciwutleniacz, który zwalcza stan zapalny, zmniejszając poziom cząsteczek prozapalnych cytokin i NF-kB.
 
  • Owoce
Owoce jagodowe to bogactwo błonnika, witamin i minerałów. Jeżyny i jagody zawierają przeciwutleniacze zwane antocyjanami. Związki te mają działanie przeciwzapalne, które zmniejsza ryzyko występowania przewlekłych chorób. Nasz organizm wytwarza komórki zabójcze Natural Killers (komórki NK), które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Winogrona również zawierają przeciwzapalne antocyjany. Dzięki temu mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca, cukrzycy, otyłości, choroby Alzheimera i chorób oczu. Winogrona są również jednym z najlepszych źródeł resweratrolu, innego związku, który ma wiele działań prozdrowotnych. W jednym badaniu, u osób z chorobami serca, które codziennie spożywały ekstrakt z winogron, zaobserwowano spadek wskaźników genów stanu zapalnego, w tym NF-kB. Kolejny raz udowodniona została zdolność diety do zmiany ekspresji (sposobu działania) genów.

Wiśnie są pyszne i bogate w przeciwutleniacze, takie jak antocyjany i katechiny, które zwalczają stany zapalne.
 
  • Orzechy
Zaopatrz się w orzechy włoskie, migdały i orzechy laskowe. Orzechy są bogate w witaminę B1, B2, C ,K i PP oraz flawonoidy, sole mineralne i kwas askorbinowy.

Są źródłem zdrowego tłuszczu, który pomaga powstrzymać stan zapalny. Wszystkie gatunki orzechów są w mniejszym bądź większym stopniu źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Najlepszym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) są orzechy laskowe. Orzechy włoskie zawierają natomiast dużą ilość kwasu α-linolenowego – prekursora kwasów omega-3 (PUFA).
 
  • Pomidory
Pomidor, to potęga składników odżywczych. Pomidory są bogate w witaminę C, potas i likopen, czyli przeciwutleniacz o imponujących właściwościach przeciwzapalnych. Likopen może być szczególnie korzystny w redukcji związków prozapalnych odpowiedzialnych za kilka rodzajów raka.

Badania wykazują, że picie soku pomidorowego znacznie zmniejsza markery stanu zapalnego u kobiet z nadwagą.

Podawanie pomidorów wraz z oliwą z oliwek może zmaksymalizować ilość wchłanianego likopenu. Dzieje się tak, ponieważ likopen jest karotenoidem, składnikiem odżywczym, który jest lepiej wchłaniany wraz z kwasami tłuszczowymi.
 
  • Gorzka czekolada
Ciemna czekolada jest pyszną, bogatą w składniki odżywcze, zdrową przyjemnością. Jest również pełna przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny. Mogą one zmniejszyć ryzyko chorób i spowalniać proces starzenia się organizmu. Flawonole, odpowiedzialne za działanie przeciwzapalne czekolady, utrzymują w dobrej formie komórki śródbłonka wyściełającego tętnice.

Rola śródbłonka naczyń krwionośnych okazała się kluczowa w wielu procesach chorobowych, między innymi z uwagi na wytwarzanie tlenku azotu.

Upewnij się, że wybierasz ciemną czekoladę, która zawiera co najmniej 70% kakao – większy procent jest jeszcze lepszy.

Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.

www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Hel
8.9°C
wschód słońca: 07:13
zachód słońca: 15:44
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Helu