reklama
kategoria: Zdrowie
7 marzec 2022

Margaryna z omega-3 okiem dietetyka

fot. nadesłane
Czy wiesz, że nadciśnienie tętnicze jest jedną z najszybciej rozwijających się chorób układu krążenia? Szacuje się, że w Polsce cierpi na nie około 8 mln ludzi. Często żyjemy w nieświadomości i nawet nie podejrzewamy, że w naszym organizmie rozwija się choroba. Częstymi dolegliwościami występującymi przy nadciśnieniu tętniczym są bóle głowy, uczucie ciężkości i kołatanie serca. Pamiętaj, aby zapobiegać nadciśnieniu należy dbać o siebie stosując odpowiednią dietę.
REKLAMA
Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej produktów, które mają mieć cudowny wpływ na nasze zdrowie. Jednak, czy rzeczywiście tak jest? Na przełomie ostatnich lat pojawiła się margaryna z omega-3. Wiele reklam i akcji marketingowych przekonuje nas, że jest to zdrowy produkt. Jednak, czy jesteśmy świadomi z czego się składa? Czy jesteśmy pewni, że margaryna z omega-3 jest zdrowa?

Twierdzi się, że margaryna jest wspaniałym źródłem niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak musimy zwrócić szczególną uwagę na to, w jaki sposób jest produkowana! Czy wiesz, że podczas uwodornienia – najczęściej dotyczy to margaryny w kostkach i tych do pieczenia, używanych do przemysłowej produkcji słodyczy powstają izomery trans kwasów tłuszczowych. Podczas procesu rafinacji stosuje się bardzo wysokie temperatury, a ostatnie badania naukowe dowodzą, że izomery te są odpowiedzialne za podwyższenie cholesterolu LDL i obniżenie cholesterolu HDL, ale również zwiększają prawdopodobieństwo występowania chorób metabolicznych czy nowotworowych.


Sprawdź, jakimi produktami możesz zastąpić margarynę:
  • Zamiast tłuszczów zwierzęcych sięgnij po tłuszcze roślinne: olej sezamowy lub olej z migdałów, czy oliwę z oliwek. Zawierają dużo kwasu omega-3 i omega-6. Dzięki temu możemy obniżyć poziom ciśnienia tętniczego oraz cholesterolu LDL. Dodatkowo, oliwa z oliwek zawiera bardzo dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych chroniących układ sercowo-naczyniowy.
  • Według najnowszych badań demograficznych osoby, które spożywają wielonienasycone oleje roślinne, szczególnie margarynę zwiększają ryzyko zawału serca i raka.
  • Wprowadź do swojej diety ryby, takie jak makrela, łosoś, tuńczyk, czy okoń. Dostarczają odpowiednią ilość witamin A, E i D oraz działają uspokajająco i mają fantastyczny wpływ na naszą skórę i włosy.
  • Nie zapominajmy również, że tłuszcze omega-3 występują także w roślinach, między innymi w rzepaku, orzechach włoskich, migdałach i siemieniu lnianym.
  • Jeżeli już zdecydujesz się na zakup margaryny z omega-3 sprawdź na opakowaniu w jaki sposób została wytworzona. Margarynę można rozpoznać, sprawdzając czy w składzie nie występują oleje uwodornione.

Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.

www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Hel
8.9°C
wschód słońca: 07:13
zachód słońca: 15:44
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Helu