reklama
kategoria: Zdrowie
24 listopad 2020

Kilka sposobów na ekonomiczne odchudzanie w czasie pandemii – Dietetyk kliniczny Aneta Strelau

fot. nadeslane
Większość z nas kojarzy przejście na dietę z koniecznością zakupów w sklepach ze zdrową żywnością lub różnymi specyfikami wspomagającymi proces odchudzania. Oto kilka rad, które pomogą Ci odchudzać się ekonomicznie – tak, abyś za zaoszczędzone pieniądze mogła sobie sprawić w nagrodę nową sukienkę lub spodnie w upragnionym rozmiarze.
REKLAMA
Dobre, bo polskie

Na rynku zdrowej żywności pojawia się coraz więcej produktów uważanych za szczególnie cenne w procesie odchudzania. Zwykle są one sprowadzane z zagranicy i drogie. Jeżeli chcesz zaoszczędzić, poszukaj polskich odpowiedników, np. zamiast jagód goji kup nasze rodzime czarne jagody lub truskawki, które dostarczą Ci nawet więcej witamin i antyoksydantów. Obfitujące w zdrowotne właściwości peruwiańskie ziarno quinoa możesz zastąpić kaszą jaglaną czy naszą polską kaszą gryczaną.

Pamiętaj, że kupując polskie produkty, nie dopłacasz za transport, a ponadto wybierasz żywność, do której producent nie musiał dodawać konserwujących środków chemicznych. Nie tylko zyskujesz na zdrowiu, ale także wspierasz lokalnych przedsiębiorców.


Mrożenie i wekowanie

Aby zaoszczędzić czas i pieniądze, przygotowuj od razu większe ilości potraw. Zjedz jedną porcję, a resztę zamroź lub zawekuj. Gdy zamrozisz danie, rozmrażaj je potem powoli w lodówce i podgrzej w rondelku. Staraj się nie używać mikrofali – pozbawia żywność większości wartości odżywczych.


Wek możesz zrobić na kilka sposobów.

Przelej bardzo gorącą potrawę do czystych słoiczków i zakręć. Odstaw do góry dnem do wystygnięcia pod kocem na całą noc.
  • Możesz też pasteryzować słoiczki, to pewniejsza metoda:
  • W piekarniku – w tym celu podgrzewaj je w temperaturze ok. 120 stopni przez odpowiedni czas, zależny od wielkości słoika.
  • W garnku – słoiki wstaw do dużego garnka, na dnie którego znajduje się ścierka lub papier (aby nie popękały). Wstawione słoiki nie powinny się stykać, możesz je owinąć szmatką. Następnie wlej letnią wodę do wysokości 1 cm poniżej pokrywek. Naczynie ze słoikami przykryj. Czas pasteryzacji liczy się od momentu, gdy woda zacznie się gotować; zmniejsz wówczas ogień i trzymaj przetwory w gorącej wodzie przez odpowiedni czas.
Jeżeli pokrywka jest wklęsła, to mamy udany wek. Danie możesz przechowywać w ten sposób nawet do 3 tygodni.


Cała rodzina na diecie

Spróbuj namówić męża i dzieci do zmiany nawyków żywieniowych. Wpłynie to pozytywnie nie tylko na ich zdrowie, ale także na budżet rodzinny. Kupowanie większej ilości żywności jest z pewnością bardziej ekonomiczne, a jeśli żywność ta przeznaczona jest dla kilku osób, z pewnością nic się nie zmarnuje. A może przekonasz przyjaciółkę do diety? Dziś Ty przygotujesz zupę, jutro ona leczo, w ten sposób obie zaoszczędzicie czas i pieniądze.


Najtaniej na bazarku

Zdrowa dieta to przede wszystkim warzywa i owoce. Zastanów się, gdzie w okolicy można je kupić najtaniej. Na bazarku dostaniesz produkty od polskich rolników – lepsze niż te z supermarketu, najczęściej sprowadzane z zagranicy. Gdy już będziesz na targowisku, przejdź się i porównaj ceny. Na większych bazarach z reguły z brzegu, przy wejściu, jest drożej, jeśli więc sprawdzisz ceny, możesz zaoszczędzić parę złotych na kilogramie warzyw.


Własne przetwory-tańsze i zdrowsze

Masz trochę czasu w weekend i lubisz gotować? Dobre gospodynie szykują pod koniec lata zapasy na zimę z owoców i warzyw sezonowych. Możesz też przygotować własne dodatki do kanapek, na przykład pasztet z soczewicy albo pastę z awokado czy bakłażana. Takie specjały kupowane w sklepie nie należą do najtańszych.


Zdrowy chleb jest droższy? Upiecz własny

Jeżeli Twoja dieta przewiduje pieczywo, to z reguły jest to razowy chleb na naturalnym zakwasie. Mały bochenek może kosztować nawet 10 zł. Zaoszczędzisz, piekąc własny. Najlepiej zdobyć gotowy zakwas od doświadczonej gospodyni, ale można go też wyhodować. Dodajesz ulubione ziarna i pieczesz. Dwa duże bochenki upieczone w niedzielę wystarczą na kilka dni dla całej rodziny. I wyobraź sobie ten zapach świeżego pieczywa w domu…


Własne soki zamiast kupionych jednodniowych

Wszystkie panie na diecie niczym szable w walce z namiarowymi kilogramami dzierżą w dłoniach soczki jednodniowe. Sok z marchwi o pojemności 300 ml kosztuje ok. 4 zł. W tej cenie sama przygotujesz przynajmniej 2 l soku. Warto rozważyć zakup sokowirówki jako inwestycję w zdrowie i źródło nowych doznań smakowych.


Zapomnij o suplementach

Dieta powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Kuszą Cię preparaty przyspieszające metabolizm? Daj szansę naturalnym produktom, które również mają takie właściwości. Oto kilka z nich:
  • grapefruit,
  • chilli
  • szpinak,
  • koper,
  • zielenina,
  • oregano,
  • mięta,
  • brokuły,
  • czosnek,
  • zielona herbata,
  • imbir,
  • ananas.
Samodzielnie przygotowane dania czy koktajle na bazie tych produktów z pewnością będą bardziej odżywcze i lepiej posłużą diecie niż drogie suplementy.


Planuj jadłospis

Dokładnie zaplanuj, co będzie w danym tygodniu w Twojej diecie. Pozwoli Ci to zrobić w weekend rozsądne zakupy i zaplanować wykorzystanie danego produktu innego dnia. Na przykład jednorazowo ugotowana paczka ryżu może posłużyć jako dodatek do dań przez dwa dni. Dzięki temu unikniesz wyrzucania żywności.

Jeżeli mimo wszystko uważasz dietetyczne żywienie za droższe, to pamiętaj, że jest to inwestycja w Twoje zdrowie i samopoczucie. Obyś nie musiała przekonać się, jakie koszty pochłania leczenie chorób przewlekłych.

Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.

www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Hel
7.9°C
wschód słońca: 07:13
zachód słońca: 15:44
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Helu