reklama
kategoria: Zdrowie
4 grudzień 2020

Kilka powodów , dla których warto jeść fasolę

fot. nadesłane
Jesień to doskonały czas na wprowadzenie do swojego codziennego jadłospisu fasoli. To właśnie w tym okresie zawiera ona najwięcej składników odżywczych, jest niezwykle smaczna i pożywna. Choć istnieje około 20 odmian fasoli, każda jedna z nich jest warta uwagi. Oto dlaczego:
REKLAMA
  • Poprawia sprawność umysłu

Fasola zawiera lecytynę – związek, który poprawia pamięć i koncentrację, a także przyśpiesza procesy myślowe. Badania wykazały, że osoby, które spożywają fasolę, dostarczają organizmowi znacznych ilości pierwiastków tj. magnez i kwas foliowy. Oba te związki są niezbędne w prawidłowej pracy mózgu.
  • Chroni serce

Błonnik rozpuszczalny zawarty w fasoli może pomóc redukować poziom całkowitego cholesterolu i „złego” cholesterolu LDL nawet o 25%. Ponadto, redukuje stan zapalny i obniża ciśnienie krwi. Ma to duże znaczenie w przeciwdziałaniu chorobom układu sercowo-naczyniowego.
  • Redukuje zespół napięcia przedmiesiączkowego

Fasola jest bardzo dobrym źródłem manganu. Przeprowadzono badanie, wykazujące, iż kobiety, w których diecie była wysoka podaż manganu, rzadziej skarżyły się na skurcze i huśtawki nastrojów niż te, u których podaż tego składnika mineralnego była niższa.
  •  Dba o stawy

Dodając garść zielonej lub żółtej fasolki do swojej ulubionej sałatki, zrealizujesz 19% dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Niskie poziomy tej witaminy wiążą się często z zapaleniem kości i stawów rąk i kolan. Jej prawidłowa podaż odpowiada również za układ krzepnięcia krwi.
  • Obniża ryzyko raka

Zielona fasolka zawiera mnóstwo antyoksydantów, w tym flawonoidów (np. kwercetyna). Badania nad rakiem piersi i jelita przeprowadzone w Australii wykazały pozytywny wpływ tych składników na obniżanie ryzyka rozwoju nowotworu.
  • Poprawia gęstość kości

Zielona fasola zawiera krzem – pierwiastek, który korzystnie wpływa na gęstość mineralną kości u kobiet, szczególnie w okresie przedmenopauzalnym. W dodatku wykazano, że krzem z zielonej fasolki jest lepiej przyswajalny niż z innych warzyw, gdyż występuje w najkorzystniejszej dla budowy kości formie.
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Hel
7.9°C
wschód słońca: 07:13
zachód słońca: 15:44
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Helu