reklama
kategoria: Zdrowie
9 listopad 2020

Dlaczego warto jeść jabłka ?

fot. nadesłane
Jabłka, oprócz doskonałego smaku i poręcznej wielkości, są niezwykle cenne dla naszego organizmu. Stanowią źródło składników odżywczych oraz związków aktywnych biologicznie, które wzmacniają m.in. nasz układ odpornościowy. Poniżej kilka powodów, dla których warto sięgać po nie codziennie.
REKLAMA
  • Slow food zamiast fast food

Jabłka zawierają w swoim składzie znaczne ilości błonnika pokarmowego (ok. 5 gram w 1 sztuce). Gdy spożywamy je powoli i dokładnie żujemy, są idealnie przyswajane przez organizm. Naturalna słodycz jabłek jest wtedy stopniowo uwalniana do krwiobiegu, utrzymując optymalny poziom cukru i insuliny we krwi. Dzięki temu dłużej czujemy się nasyceni w przeciwieństwie do wielu zwykłych słodkich przekąsek, które po krótkiej chwilę od spożycia na nowo wywołują uczucie głód.
  • Ochrona przed astmą
Dzieci kobiet, które w czasie ciąży często sięgały po jabłka, są o wiele mniej narażone na wystąpienie świszczącego oddechu lub astmy. Owoce te mogą również chronić płuca osób dorosłych, obniżając ryzyko wystąpienia astmy, raka płuc i innych chorób układu oddechowego.
  • Mniejszy cholesterol
Dzięki dwóm głównym składnikom – pektynom (typ błonnika) oraz polifenolom – jabłka pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapobiec utlenianiu LDL („złego” cholesterolu). W ten sposób przeciwdziałają miażdżycy. Aby zmaksymalizować korzyści płynące z jedzenia jabłek, nie należy ich obierać ze skórki, ponieważ zawiera ona od 2 do 6 razy więcej przeciwutleniaczy niż miąższ.
  • Pomoc w walce z rakiem
Badania laboratoryjne udowodniły, że związki fitochemiczne zawarte w jabłku (np. kwercetyna) mogą hamować wzrost komórek rakowych. Są one najskuteczniejsze, gdy jabłko spożywane jest w całości wraz ze skórką (bez ogryzka i pestek). Ludzie sięgający po więcej niż jedno jabłko dziennie obniżają ryzyko wystąpienia wielu odmian raka m.in. nowotworu jamy ustnej, przełyku, jelita grubego, piersi, jajników, prostaty i innych – o 9 do 42%, stwierdzili włoscy naukowcy. Ponadto błonnik zawarty w jabłku, chroni błonę śluzową jelita grubego przed działaniem toksycznych substancji dostających się do niego z układu pokarmowego.
  • Lepsza koncentracja
Dzieje się tak prawdopodobnie dzięki zwiększeniu wytwarzania acetylocholiny – substancji chemicznej przesyłającej sygnały między komórkami nerwowymi. Aktualnie uważa się, że jabłka umożliwiają zachowanie bystrości umysłu u osób starszych, polepszają pamięć i potencjalnie obniżają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

Warto także pamiętać, że według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem potencjał antyoksydacyjny jabłek jest znacznie wyższy, gdy spożywamy je wraz z owocami żurawiny.
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Hel
7.9°C
wschód słońca: 07:13
zachód słońca: 15:44
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Helu