reklama
kategoria: Zdrowie
15 lipiec 2020

Czy warto jeść owoce jagodowe?

fot. nadesłane
Sezon na owoce jagodowe trwa w najlepsze. Truskawki, maliny, agrest, porzeczki, jeżyny czy borówki amerykańskie – jest z czego wybierać. I nie tylko w smakach, ale również ze względu na ich działanie. Poznaj niezwykłe właściwości zwykłych owoców.
REKLAMA
Swój intensywny kolor (oprócz agrestu) od ciemno różowego aż po intensywnie fioletowo-niebieski zawdzięczają antocyjanom. To naturalne barwniki, które są jednymi z najbardziej aktywnych przeciwutleniaczy, a te z kolei ograniczają ilość wolnych rodników w organizmie człowieka.

Od kiedy badania wykazały, że większość chorób cywilizacyjnych, jak choroby układu krążenia, miażdżyca, a nawet nowotwory, spowodowanych jest nadmiarem wolnych rodników w organizmie człowieka zaczęto szukać naturalnych antyutleniaczy, które skutecznie mogłyby ten szkodliwy nadmiar usunąć.

Po przebadaniu wielu owoców i warzyw okazało się, że największą ilość antyoksydantów posiadają właśnie owoce jagodowe, pozostawiając w tyle konkurencję pod postacią owoców cytrusowych, winogron, czy jabłek. Są pod tym względem 10 razy od nich aktywniejsze i aż 20 razy skuteczniej likwidują wolne rodniki niż pomidory czy melony. Ich aktywność antyoksydacyjna jest 4-krotnie wyższa od czerwonego wina czy zielonej herbaty, uznawanych powszechnie za jedno z najlepszych źródeł antyoksydantów.

Oprócz tego, dzięki wysokiej zawartości wit. C owoce jagodowe, jak truskawki pomagają zachować młodzieńczy wygląd skóry – kwas askorbinowy wygładza ją i wspiera produkcję kolagenu. Natomiast osoby chcące zachować sokoli wzrok powinny jak najczęściej podjadać jagody, które poprawiają ostrość widzenia po zapadnięciu zmroku i chronią przed kurzą ślepotą. Badania wykazały również, że wyciąg z jagód spowalnia proces tworzenia się zaćmy u osób starszych. Co więcej, może uchronić nawet przed chorobą Alzheimera ponieważ zawarte w jagodach związki chemiczne poprawiają komunikację między neuronami w mózgu.

Kolejną zaletą owoców jagodowych jest wzmocnienie odporności. Maliny, bo teraz o nich mowa mają działanie przeciwzapalne dzięki zawartości kwasu elagowego – jedząc je pokonasz kaszel i rozgrzejesz organizm. Dodatkowo zawierają sporą ilość dobrze rozpuszczalnego błonnika, który wspomaga pracę jelit, obniża cholesterol i poziom cukru.

Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Hel
7.7°C
wschód słońca: 07:13
zachód słońca: 15:44
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Helu