reklama
kategoria: Miasto
30 lipiec 2012

Sposób na mandarynkówkę

zdjęcie: Sposób na mandarynkówkę / Już niedługo kieliszki zapełni wyśmienita mandarynkówka
Już niedługo kieliszki zapełni wyśmienita mandarynkówka
Kto z nas nie zna Nalewki Babuni? Ręka do góry! Skąd wzięła się nazwa? To proste – najlepsze nalewki robiły nasze babcie i prababcie według swoich sekretnych przepisów.
REKLAMA
My również znamy przepis na przepyszną nalewkę, a do tego bardzo ekonomiczną. Orzeźwiająca moc mandarynki przyda się w upalne letnie wieczory.

Przepis jest naprawdę łatwy. Potrzebujemy:

 - skórkę z dojrzałych 3 mandarynek
 - 20 dag cukru
 - 0,5 l spirytusu ( 90% )
 - 1 szklanka wody źródlanej
 - szklana butelka

Skórkę mandarynki wkładamy do słoika, zalewamy spirytusem, zamykamy bardzo szczelnie i zostawiamy na 48 godzin w ciepłym miejscu. Po upływie czasu zlewamy płyn do szklanej butelki. Następnie z cukru oraz 1 szklanki wody źródlanej przygotować syrop. Gdy będzie ciepły wlewać powoli nalewkę, ciągle mieszając.

Wszystko przelewamy do szklanej butelki (uprzednio wyparzonej!) i odstawiamy na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy wytworzony płyn znad osadu, a osad przesączamy najlepiej przez bibułę filtracyjną i dodajemy do nalewki. Mandarynkówka gotowa jest już po tygodniu!

Użyć możemy również skórek pomarańczy wraz ze skórkami cytryny dla wzbogacenia smaku.

SMACZNEGO!!!

PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Hel
6.6°C
wschód słońca: 07:13
zachód słońca: 15:44
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Helu