Produkcja żywności to jeden z obszarów decydujących o naszym bezpieczeństwie
"Polskie rolnictwo, polskie przetwórstwo rolne i spożywcze to obszar, który decyduje w ogromnym stopniu o jednym z sektorów naszego bezpieczeństwa, bezpieczeństwa Rzeczypospolitej, jakim jest bezpieczeństwo żywnościowe" – powiedział prezydent Andrzej Duda. Podkreślił, że polscy rolnicy i przedsiębiorcy swoją ciężką pracą przyczyniają się do tego, że nie zabraknie w Polsce dobrej żywności, nawet w sytuacji kryzysu.
Prezydent podziękował wszystkim nagrodzonym za pracę na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce oraz prowadzenie przedsiębiorstw na wysokim poziomie – w dziedzinie przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz wdrażania nowych technologii. Wyraził też uznanie za to, że "odpowiadają na współczesne wymagania w zakresie ochrony klimatu, że pozyskują energię ze źródeł odnawialnych".
Konkurs AgroLiga organizowany jest nieprzerwanie od 1993 roku. Jego celem jest wyłanianie i promowanie najlepszych polskich rolników oraz agroprzedsiębiorców. Patronat nad konkursem sprawują: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
W tegorocznej edycji konkursu wyróżnionych zostało 15 rolników oraz 16 przedsiębiorstw. Mistrzem Agroligi 2023 w kategorii "rolnik" został Leszek Duszak z żoną Barbarą, którzy prowadzą gospodarstwo w województwie mazowieckim specjalizujące się w produkcji mleka. W kategorii "firmy" tytuł mistrzowski otrzymała spółka Tymbark – MWS oddział w Olsztynku. Wśród laureatów znalazły się równo niewielkie gospodarstwa zajmujące się np. produkcją miodu czy win, spółdzielnie rolnicze, jak i duże firmy z branży przetwórczej. (PAP)
ewes/ drag/